
 

 

Post Retirement Update 3/27/2023 

Address: 50 Service Avenue 2nd Floor, Warwick, RI  02886-1021 
Phone: 401-462-7600  |  Fax: 401-462-7691  |  Email: ersri@ersri.org  |  Website: www.ersri.org 

 

 

Under current law, RIGL§16-16-24, members who retired under the provisions of titles 36, 16 
and 45 can substitute teach or fill a vacant position for no more than 90 days in a school year 
without impacting their pension benefit. 

On March 22, 2023, Governor McKee signed into law Rhode Island General Law (RIGL)§16-16-
24.2, which allows substitute teaching and post-retirement employment to exceed the ninety 
(90) day cap if certain conditions are met. This act will sunset on June 20, 2024.  (See attached) 

The purpose of this memo is to clarify the responsibilities of the Local Education Authorities 
(LEA) to be in compliance. Below are some FAQs on the law: 

 Which retirees does the law apply to: 

o Teachers, administrators, or staff members who retired under the provisions of titles 
36, 16 or 45. 

 Which provision of the law has been suspended: 

o The 90-day limitation imposed by RIGL 16-16-24. 

 What has not been suspended: 

o The IRS Code requirement that there be a break in service from date of retirement of 
45 days remains in effect.   

o The provisions which state no contributions are paid, no service credit is earned. 

o Providing notice to ERSRI via the portal (reporting number of days worked) on a monthly 
basis. 

o 3 hours constitute a half day and over 3 hours is a full day. 

o Good Faith Letters shall continue to be sent. 

Below are the specific requirements of the law: 

 The retiree may exceed the 90 days upon: 

1) A determination by the local education authority that there exists a specialized need, 
within their authority, to fill positions on a temporary basis, that may exceed the ninety 
(90) day cap on post-retirement employment; and 

2) Retired teachers, administrators, and staff members being asked to exceed the ninety 
(90) day cap on post-retirement employment possess the skills, training, and knowledge 
necessary to help address teacher and administrative staffing shortages; and 
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3) The local education authority has notified the state retirement board that it has 
determined that exceeding the ninety (90) day cap on post-retirement employment is 
necessary to help address teacher and administrative staffing shortages. 

a. Please be advised that ERSRI considers the posting of the number of days 
worked for each retiree as notification from the LEA. 

The LEA must provide a Good Faith Letter to ERSRI’s legal department, via mail or email, for 
each retiree they determine shall exceed the 90-day limit pursuant to §16-16-24.2(a)(3): 

Provided, however, that no employment may be offered to a retiree subject to this section 
unless the employer has made a good-faith effort each school year to fill the position with 
a nonretired employee without success, and certifies, in writing, that it has done so to the 
employees' retirement system and to the bargaining agents of all education unions with 
whom the employer has collective bargaining agreements. 

The Law will be in effect beginning March 22, 2023 and unless extended by the general 
assembly, will sunset on June 20, 2024. 

o Please note that once the law is no longer in effect, if the teacher/admin or other staff 
continue to work and exceed 90 days, the pension benefit will be suspended 
accordingly. 
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Enacted Law 16-16-24.2: 

SECTION 1. Chapter 16-16 of the General Laws entitled "Teachers’ Retirement [See Title 16 
Chapter 97 — The Rhode Island Board of Education Act]" is hereby amended by adding thereto 
the following section:  

RIGL 16-16-24.2. Substitute teaching and post-retirement employment related to statewide 
staffing.  

(a) Notwithstanding any public or general law, or rule or regulation to the contrary, any teacher, 
administrator, or staff member who has retired under the provisions of title 16, 36, or 45 may 
exceed the ninety (90) day cap on post-retirement employment upon:  

(1) A determination by the local education authority that there exists a specialized need, within 
their authority, to fill positions on a temporary basis, that may exceed the ninety (90) day cap 
on post-retirement employment;  

(2) Retired teachers, administrators, and staff members being asked to exceed the ninety (90) 
day cap on post-retirement employment possess the skills, training, and knowledge necessary 
to help address teacher and administrative staffing shortages; and  

(3) The local education authority has notified the state retirement board that it has determined 
that exceeding the ninety (90) day cap on post-retirement employment is necessary to help 
address teacher and administrative staffing shortages.  

Provided, however, that no employment may be offered to a retiree subject to this section 
unless the employer has made a good-faith effort each school year to fill the position with a 
nonretired employee without success, and certifies, in writing, that it has done so to the 
employees' retirement system and to the bargaining agents of all education unions with whom 
the employer has collective bargaining agreements.  

(b) Any teacher, administrator, or staff member who has retired under the provisions of title 
16, 36, or 45, and has been employed or re-employed under the provisions of this section, shall 
not be entitled to additional service credits for such employment.  

(c) Unless extended by the general assembly, this section shall sunset on June 20, 2024.  

SECTION 2. This act shall take effect upon passage and sunset on June 20, 2024. 

For Reference from § 16-16-1. Definitions. 

(12) “Teacher” means a person required to hold a certificate of qualification issued by or under 
the authority of the board of regents for elementary and secondary education and who is 
engaged in teaching as his or her principal occupation and is regularly employed as a teacher 
in the public schools of any city or town in the state, or any formalized, commissioner approved, 
cooperative service arrangement. The term includes a person employed as a teacher, 
supervisor, principal, assistant principal, superintendent, or assistant superintendent of 
schools, director, assistant director, coordinator, consultant, dean, assistant dean, educational 
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administrator, nurse teacher, and attendance officer or any person who has worked in the field 
of education or is working in the field of education that holds a teaching or administrative 
certificate. In determining the number of days served by a teacher the total number of days 
served in any public school of any city or town in the state may be combined for any one school 
year. The term also includes a school business administrator whether or not the administrator 
holds a teaching or administrative certificate, and also includes occupational therapists and 
physical therapists licensed by the department of health and employed by a school committee 
in the state, or by any formalized, commissioner approved, cooperative service arrangement. 


